Италианците гласуваха на избори, които доведоха до издигането на най-радикалното дясно

...
Италианците гласуваха на избори, които доведоха до издигането на най-радикалното дясно
Коментари Харесай

Първата жена премиер на Италия има корени във фашистката идеология

Италианците гласуваха на избори, които доведоха до издигането на най-радикалното дясно държавно управление от края на Втората международна война в страната и първата жена премиер, която може би ще стане модел за подражателство за националистическите партии в Европа.

Дясната коалиция, водена от ``Италиански братя`` на Джорджа Мелони, включва ``Лига``, водена от Матео Салвини, и ``Напред, Италия``, ръководена от Силвио Берлускони - двама от най-явните путинисти в италианския политически хайлайф. Мелони обаче се разграничи от тях, като съобщи, че е про-НАТО и е срещу ``бруталната агресия`` срещу Украйна.

``Нашата позиция в прозападния лагер е кристално ясна``, сподели тя. Но акцентира в изявление за вестник ``Вашингтон Поуст``: ``Не усещам, че би трябвало да бъда призната от водачите в Европейски Съюз. Не се считам за страшилище, опасност или рисков човек``.

На Мелони симпатизират полската националистическа партия " Право и правдивост " на Ярослав Качински, антиимигрантската " Шведски демократи " и крайнодясната испанска партия " Вокс ". 45-годишната италианка получи утвърждението на испанските си колеги към края на най-кратката предизборна акция в страната и в отговор сподели, че двете партии са свързани от ``взаимно почитание, другарство и лоялност``, като в същото време се надява успеха на ``Италиански братя`` да даде на ``Вокс`` подтик в Испания.

От 1946 година неофашистките партии в Италия са основани на ``Вия каузи Скрофа``, а Мелони си сложи за цел да резервира офиса в историческата постройка, която в миналото е била посещавана от почитатели на някогашния фашистки водач Бенито Мусолини, който Мелони дефинира като  " комплицирана персона ". По този мотив в своята автобиография от 2021 година тя написа, че е наясно, че се движи в политическо минно поле. " Ние сме деца на нашата история. На цялата ни история. Както е казусът с всички други народи, пътят, който сме извървели, е комплициран, доста по-сложен, в сравнение с мнозина желаят да покажат ", написа тя. 

Партията ``Италиански братя`` избира логото на следвоенните крайнодесни партии: пламък, който гори в цветовете на италианския байрак, постоянно възприеман като безконечния огън на гроба на Мусолини. ``Джорджа Мелони не желае да изостави признака, тъй като това е самоличността, от която не може да избяга; това е нейната младост``, споделя за Би Би Си Джанлука Пасарели, професор по политически науки в Римския университет ``Сапиенца``. ``Нейната партия не е фашистка``, изяснява той. ``Фашизмът значи да вземеш власт и да разрушиш системата. Тя няма да направи това и не би могла. Но в партията има крила, свързани с неофашисткото придвижване. Тя постоянно е играла някак по средата``, споделя Пасарели.

Известно е, че до момента в който се е подготвяла за изборите на 25 септември, Мелони изпратила писма до партийните членове, инструктирайки ги да не вършат крайни изказвания, да се въздържат от споменаване на фашизма и най-много да се въздържат от по този начин наречения ``римски салют`` -  жест с протегната напред дясна ръка, който прилича нацистки поздрав. 

Родената през 1977 година в Рим Джорджа е на 11, когато татко ѝ Франческо напуща фамилията и се реалокира на Канарските острови. Франческо поддържа левицата, а майка ѝ Анна - десните. Това предизвика спекулации, че политическият път на Мелони е стимулиран частично от желанието ѝ да отмъсти на отсъстващия си татко. 

На 15 година Джорджа се причислява към младежкото крило на неофашистката партия ``Италианско обществено движение``. По-късно  управлява студентския клон на крайнодесния ``Национален алианс``. Избрана е в Камарата на депутатите на италианския парламент през 2006 година и става най-младият министър в Италия две години по-късно. На 31 тя поема поста министър на младежта и спорта в държавното управление на Берлускони. Преди 10 години основава партията ``Италиански братя``, която управлява от 2014-а. През 2020 година поема и председателството на партията на Европейските консерватори и реформисти.

Мелони се впуска в предизборната акция с популисткия девиз " Италия и италианският народ преди всичко! ". Партията ѝ призовава за увеличение на фамилните помощи, по-малко европейска администрация, ниски налози и прекъсване на имиграцията. Мелони иска да предоговори връзките на Италия с ЕС и отхвърля абортите и еднополовите бракове.

По отношение на икономическата и външната политика обаче новият министър председател съвсем няма опит. Според критиците ѝ това е по този начин, тъй като прекарва по-голямата част от политическата си кариера като народен представител и партиен функционер. Мелони обаче твърди, че съперниците ѝ са обезверени, защото е успешна на политическия фронт. ``Свързването ми с Мусолини, Хитлер или Путин е неуместно. Все отново поддържам Украйна``, споделя тя във връзка сравненията със остарели и нови водачи с неприятна популярност. 

В ТВ интервю Мелони съветва критиците си да погледнат Франция и Германия, където крайнодесните популистки партии реализират триумф и никой не превръща това в скандал. ``Защо в Италия би трябвало да е друго?``, пита новият министър председател.

Но даже когато пробва да успокои западните съдружници на Италия, че мощно поддържа проукраинската линия на държавното управление на Драги, нейната консервативна обществена политика тревожи мнозина. ``Да`` на обичайното семейство, ``не`` на ЛГБТ лобитата!``, гърми Мелони на митинг на крайнодясната испанска партия ``Вокс``. И приканва за морска обсада на Либия, с цел да се спрат лодките с мигранти.

``Мелони не е заплаха за демокрацията, а заплаха за Европейския съюз - казва проф. Пасарели, който я слага в същия шаблон като националистическите водачи на Унгария и Франция. - Мелони е от същата страна като Марина льо Пен или Виктор Орбан. Италия може да се употребява от Путин като троянски кон, тъй че да му разреши да продължи да отслабва Европа. "

Кандидатирайки се да стане първата жена министър-председател на Италия, Мелони утвърждава женската си еднаквост, само че, счита проф. Пасарели, по мачовски, по политически метод: ``Главата на италианското семейство е ``мама``. Тя е фигурата, която управлява кухнята. Мелони употребява това мъдро, тъй като се прицелва в ядрото на нашата система ", счита Пасарели.

Предусещайки накъде духа вятърът, на последната си конференция Марио Драги каза, че идващото държавно управление на Италия би трябвало да избира своите сътрудници освен въз основа на ``идеологическа принадлежност``, а да преценяват дали защитават интересите на италианците. Според коментар на в. ``Гаридън`` посланието на Драги е, че в италианския народен интерес е да остане покрай Франция и Германия. Сега Мелони би трябвало да реши дали да следва препоръките на предшественика си, с цел да успее.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР